Leerwegen en niveaus

Vanuit het vmbo kun je instromen in het mbo. Je vooropleiding (leerweg) bepaalt op welke niveau in het mbo je kunt starten. Na je diplomering op het mbo kun je naar een hoger niveau doorstromen of verder studeren aan het hbo.

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leiden we studenten op om een bepaald beroep uit te oefenen. Bijvoorbeeld kok, sportleraar, mediavormgever of leidster op een kinderdagverblijf. 
Leerlingen met een vmbo-diploma kunnen naar het mbo, maar ook leerlingen die 'over zijn' naar havo-4 of vwo-4. Bij sommige opleidingen is een lagere vooropleiding voldoende.

Je kunt een mbo-opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Bol: school en stage

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Volg je een bol-opleiding dan volg je lessen op school en daarnaast ga je verschillende keren op stage in de beroepspraktijk.   

Bbl: werken en leren

Wil je veel in de praktijk leren en minder naar school gaan? Kies dan voor een bbl-opleiding. Je leert vooral door 'te doen'. Je gaat 4 dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school. Op de website van stagemarkt vind je alle erkende leerbedrijven en de beschikbare leerwerkplekken.

Switchen tussen bol en bbl

Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl-opleiding. Bijvoorbeeld als je start met een bol-opleiding en na je stage kan blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding (als die er is).

Vier opleidingsniveaus

Je kunt bij ROC Midden Nederland beroepsopleidingen op vier niveaus volgen. Niet ieder college biedt alle niveaus aan. Jouw vooropleiding bepaalt voor welk niveau jij in aanmerking komt.

Entreeopleiding

Je werkt als assistent in een bedrijf of instelling. Onder begeleiding van collega’s voer je eenvoudige taken uit. Je kunt op dit niveau beginnen zonder vooropleiding. Vind je het moeilijk om te leren, kies dan een Entree opleiding met extra begeleiding.

Niveau 2: Basisberoepsopleiding

Je wordt opgeleid tot vakman/vakvrouw. Je bent vooral praktisch bezig en houd je bezig met uitvoerend werk. Of je volgt een brede opleiding tot Servicemedewerker op niveau 2. Je kunt op dit niveau beginnen als je een vmbo basisdiploma hebt, of een mbo entreeopleiding hebt afgerond.

Niveau 3: Vakopleiding

Je kunt zelfstandig aan de slag in jouw vakgebied. Je kunt op dit niveau beginnen met een vooropleiding van:

  • Vmbo: kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • Havo/vwo: overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4

Niveau 4: Middenkaderopleiding

Je voert volledig zelfstandig je werk uit en bent breed inzetbaar. Ook kun je een specialisatie ontwikkelen of een leidinggevende functie vervullen. Je kunt doorstromen naar het hbo. Je kunt op dit niveau beginnen met een vooropleiding van:

  • Vmbo: kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • Havo/vwo: overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4
  • Havo: gediplomeerd

Bij sommige opleidingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: