Voorlichting en Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Zorgen dat uw leerlingen de juiste keuze maken zien wij als onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.
U helpt uw leerlingen bij het kiezen van een opleiding die bij hen past en wij kunnen u daarbij ondersteunen. Op verschillende manieren en op momenten dat het u uitkomt. Bijvoorbeeld door het geven van workshops en voorlichting bij u op school.

Voorlichting bij u op school

Onze voorlichters komen graag langs om te vertellen over hun college, het mbo en ROC Midden Nederland. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van klassikale voorlichtingen of door (meer algemene) voorlichting met een stand op uw voorlichtingsmarkt. Wilt u de mogelijkheden bespreken vul dan het digitale voorlichtingsformulier in.

Open dagen en Doedagen

Om een goede keuze te maken is het belangrijk dat de leerling de locatie ziet en ervaart hoe het is om bij ons op school te zitten. Ook contact met studenten is belangrijk. Dit kan tijdens onze Open dagen en Doedagen. Aanmelden voor onze doedagen gaat via www.zoekjouwmbo.nl.

Collegebeurs

Een goede start voor leerlingen die nog niet goed weten wat ze willen, is onze Collegebeurs. Elk jaar rond november/december organiseren we de Collegebeurs in Amersfoort en in Utrecht. Alle colleges zijn dan op 1 locatie aanwezig zodat leerlingen kunnen shoppen bij alle colleges waar ze interesse in hebben. 

Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB)

Mbo-studenten kunnen in de doorstroomfase een belangrijke rol spelen bij de voorlichting en begeleiding van vmbo-leerlingen. Door de inzet van mbo-deelnemers als peers wordt het mbo voor vmbo-leerlingen minder anoniem doordat zij leeftijdgenoten leren kennen die hen wegwijs maken in het mbo. Dit kan in de vorm van een maatjesproject, het geven van een workshop of een dagje meelopen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Molhoek voor regio Amersfoort, Ineke de Korte  voor regio Utrecht-stad, Utrecht-West en Utrecht-Noord of met Mireille Aalfs  voor regio Utrecht-Oost en Utrecht-Zuid.

Persoonlijke gesprekken

Soms heeft een leerling het, ondanks uw en onze begeleiding, extra moeilijk met het maken van een keuze. Heeft u leerlingen die ondanks het bijwonen van doedagen, open dagen, etc, er toch niet uitkomen, dan is het mogelijk een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Deze gesprekken vinden plaats van maart t/m september. Voor een afspraak kan de leerling contact opnemen met ons Voorlichtingscentrum.

Voorlichtingscentrum

Ons voorlichtingscentrum is vijf dagen per week telefonisch bereikbaar met het nummer 0900 400 30 02, optie 1 in het keuzemenu (lokaal tarief) van 09.00 – 16.00 uur voor voorlichting en hulp bij studiekeuze.  Leerlingen kunnen hun vragen ook stellen per mail studieinfo@rocmn.nl of twitter @ROC_MN. Daarnaast heeft het VLC regelmatig een chatspreekuur dat wordt aangekondigd via onze website.

Beroepskeuzetest

Om leerlingen te helpen de juiste keuze in opleiding of beroep te maken, zijn er verschillende testen ontwikkeld. Tests geven inzicht in de mogelijkheden die er zijn en welke opleidingen meer of minder passen. ROC Midden Nederland heeft een op maat gemaakte beroepskeuzetest om zo goed mogelijk te helpen bij de al lastige studie- en beroepskeuze. Doe nu de beroepskeuzetest!