Entreeopleidingen

Wat is een entreeopleiding?

Een entreeopleiding (niveau 1) is een mbo-opleiding waar je leert om basiswerkzaamheden uit te voeren waarmee je een medewerker binnen een bedrijf of instelling ondersteunt. Een entreeopleiding duurt 1 tot 1,5 jaar. Een entreeopleiding is wellicht iets voor jou als je geen diploma hebt en 16 jaar of ouder bent en een vak wilt leren. Na deze opleiding kun je aan het werk gaan of doorstromen naar mbo niveau 2.

Op school leer je hoe je goed in een bedrijf werkt. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en krijgt opdrachten. Naast de praktijkvakken krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Je krijgt veel structuur en persoonlijke aandacht van je docenten. Je gaat niet alleen naar school, maar loopt ook stage (bol) of je werkt in een bedrijf (bbl). We kunnen extra begeleiding bieden als je leren moeilijk vindt of de Nederlandse taal nog niet goed spreekt.

Bekijk en download de brochure ‘Entree Opleidingen ROC Midden Nederland’.

Voor wie?

 • Je bent minimaal 16 jaar oud
  Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.
 • Je hebt geen diploma
 • Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding

Na de opleiding

De meeste studenten gaan na hun opleiding werken. Soms kun je ook starten met een mbo-opleiding niveau 2. Natuurlijk helpen we jou met het maken van die keuze. Ons voorlichtingscentrum staat klaar om je vragen over opleidingen te beantwoorden.

Bol of bbl

Bol = Beroepsopleidende leerweg. Je gaat 3 of 4 dagen per week naar school en je loopt daarnaast stage. De opleiding duurt 1 jaar. 

Bbl = Beroepsbegeleidende leerweg. Je gaat één dag per week naar school en je hebt een passende baan voor 24 uur per week. De opleiding duurt 1,5 jaar

Extra Nederlands 

Spreek je de Nederlandse taal nog niet goed? Dan kun je soms bij een bol entreeopleiding extra Nederlandse lessen volgen. Vanaf taalniveau A1 mag je instromen. Je leert dan een vak en krijgt tegelijkertijd extra taalonderwijs. Aan het einde van de opleiding haal je het entree-diploma en ken je voldoende Nederlands om je werk goed te doen. Voor meer informatie over de mogelijkheden neem je contact op met Jetske van Woerden via 06-13 41 16 81. 

Overzicht alle entreeopleidingen ROC Midden Nederland

Bekijk de entreeopleidingen van ROC Midden Nederland

Entree met extra begeleiding

Vind je het nog moeilijk om te leren? Dan kun je wat langer doen over de bbl opleiding. Je krijgt extra begeleiding op school en in het leerbedrijf. De opleiding duurt dan 1,5 jaar. 

Video voorlichting entreeopleidingen

Kijk en luister naar de presentatie van de entreeopleidingen.

Aanmelden?

 • Stap 2
  We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kun je ons alles vragen. Ook kijken we of de gekozen entreeopleiding bij je past.
 • Stap 3
  Als een entreeopleiding bij ROC Midden Nederland toch niet de beste keuze voor jou is, dan word je uitgenodigd voor een gesprek bij één van onze samenwerkende scholen: MBO Utrecht of Wellantcollege.
 • Stap 4
  Je start met je opleiding.

Welke school past bij jou?

ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en het Wellantcollege werken samen. De entreeopleidingen in de regio zijn op elkaar afgestemd. Wij doen allemaal waar we goed in zijn, zodat we jou de beste begeleiding en de meest passende opleiding kunnen bieden.

Bij ons, ROC Midden Nederland kun je terecht als je al weet welke richting je leuk vindt en/of al een beroepskeuze hebt gemaakt. Ook heeft ROC Midden Nederland trajecten speciaal voor moeilijk lerenden en anderstaligen. Je krijgt dan extra ondersteuning en/of extra taalonderwijs. 

MBO Utrecht: Je weet nog niet precies wat je wilt en je zoekt een brede opleiding. Er zijn twee profielen: Verkoop/Retail en Dienstverlening en Zorg. Je hoeft aan het begin van de opleiding nog geen keuze te maken. 

Wellantcollege Houten: Je wilt een opleiding volgen in de richting ‘Groen’. Je vindt het bijvoorbeeld leuk om met met planten of dieren te werken. 

‘Welk niveau je ook doet, je kan altijd een mooi beroep uitoefenen’

Marijn de Gouw en Mike Boumans zijn studenten aan de opleiding Assistent Dienstverlening op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Deze opleiding is één van de elf entreeopleidingen van ROC Midden Nederland. Een gesprek over studeren, plezier maken en de toekomst. Lees het hier.
 

 

 

Marijn en Mike studeren aan een entreeopleiding
Marijn en Mike zijn studenten aan de entreeopleiding Assistent Dienstverlening

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: